Felálláskor szédül? Ilyen okai lehetnek az ortosztatikus hipotóniának

Felálláskor szédülés. Az okok között szerepelhet

Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus Sokak számára ismerős lehet az érzés, amikor egy székből vagy ágyból történő felkelés hatására hirtelen elsötétül a világ, amit legtöbbször szédülés kísér. Ez az állapot az úgynevezett ortosztatikus hipotónia, amely során az agyi és egyéb szervek keringési elégtelensége alakul ki a hirtelen vérnyomásesés következtében.

Вы временно заблокированы

A hipotónia jellemző tünetei a fokozatosan rosszabbodó kábaság, szédülés, a látás elhomályosulása, a füldugulás, fejfájás, végül ájulás is jelentkezhet eleséssel.

Gyakori a hirtelen jelentkező, erőteljes verejtékezés, az illető ilyenkor sápadt, ajkai kékes színűek, pulzusa alig felálláskor szédülés és a normálisnál alacsonyabb frekvenciájú.

vérnyomás és pulzus ingadozás

Az utóbbi típusú ájulásokat gyakran tévesen epilepsziás rohamnak minősítik. Az ortosztatikus azt jelenti, hogy helyzetfüggő, a hipotónia pedig alacsony vérnyomást jelent.

hatékony kezelések a magas vérnyomás ellen

Jó, ha tudjuk! Teendők ájulás esetén Hirdetés hormonzavar felálláskor szédülés pajzsmirigy-hormon, mellékvese- vagy agyalapi mirigy-hormon alultermelése okozhat alacsony vérnyomást, tartós fekvés betegség miatt, szívelégtelenséggyógyszer-mellékhatás vagy túladagolás, a cukorbetegség egyik tünete az úgynevezett vegetatív idegrendszer károsodása: a szívtevékenységet befolyásoló idegek károsodnak, ami szívritmuszavart és alacsony vérnyomást okoz, gerinccsatorna- és gerincvelő veleszületett és szerzett rendellenességei Arnold-Chiari-szindróma, nyaki borda, syryngomyelia.

 • A hipertónia szerepe a patológiában
 • A helyzetváltoztatás kapcsán fellépő, függőleges, vagy orthosztatikus hipotónia a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés az alacsony vérnyomásúaknál, de főként idősebb korban jelentkezik: a 65 évnél idősebbek 25 százalékát érinti.
 • Stroke cukorbetegségben és magas vérnyomásban
 • Szédülés felálláskor: mikor jelez betegséget? - EgészségKalauz
 • Magas vérnyomás kezelés gyógyszerek nélkül youtube
 • Fülöp Györgyi Létrehozva:
 • Hipotenzió és magas vérnyomás jelei
 • Szédülés felálláskor |

Hogyan segítsünk a betegen? Javasolt a lefektetés, a lábak megemelése, valamilyen erős inger használata pl.

Mire számíthatunk, ha kivizsgálásra megyünk? Ortosztatikus hipotenzió esetén Holter-monitoring és ABPM elvégzése 24 órás vérnyomás- és EKG rögzítés javasolt az esetleges átmeneti szívritmuszavar és vérnyomásesés rögzítésére, valamint részletes kardiológiai vizsgálatra is szükség lehet. Hasznos a monitorozás alatt rögzíteni azt, hogy mikor milyen tevékenységet végez a beteg, és ezek közül melyek okozzák a panaszokat, így életmódbeli korrekció által is elkerülhetővé válhat az ortosztatikus hipotónia kialakulása.

Gyakori a Schellong-teszt elvégzése is, mely során a beteget 10 percig fektetik, majd felálláskor szédülés percre felállítják, és közben többször is megmérik a vérnyomást. Ortosztatikus hipotónia esetében a felső vérnyomásérték minimum 20 Hgmm-el, az alsó minimum 10 Hgmm-el alacsonyabb álló helyzetben, felálláskor szédülés fekvő helyzetben.

Szédülés okai felálláskor

Neurológiai kivizsgálást is szoktak kezdeményezni epilepszia és gyakori ortosztatikus hipotenzióval járó Parkinson-kór irányában, valamint a gerincvelő veleszületett felálláskor szédülés kizárása céljából. Mit tehetünk?

 • Magas vérnyomás csökkentett nyomással
 • Felálláskor szédül?
 • Hagyományos orvoslás magas vérnyomásproblémák ellen
 • Válaszoljon 4 kérdésre és megtudhatja, mitől szédül!
 • Első fokú magas vérnyomás tünet
 • Mező Anita Létrehozva:
 • Ha magas a pulzusszám
 • A szédülés 4 fő formája

Ortosztatikus hipotenzió esetében megelőzésképpen sok folyadék fogyasztása és elasztikus zokni használata javasolt, esetleg sóbevitel fokozása vagy a szedett gyógyszerek adagjának módosítása.

Meg kell tanulnunk felkelni: fokozatosan felülni, majd pár perc ücsörgés után óvatosan, kapaszkodva felállni. Az ágytól csak akkor távolodjon el, ha nem felálláskor szédülés Szerencsés az éjjeliszekrényen tartott vízből is inni még az ágyból történő felállás előtt.

Bár a felálláskor jelentkező szédülés általában ártatlan, bár kényelmetlen jelenség, betegségek tünete is lehet. Sztancsik Ilonaa KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos azokra az okokra hívta fel a figyelmet, amelyek miatt fontos lehet a kivizsgálás. Mit jelent az ortosztatikus hipotónia? Amikor egy ember hirtelen feláll, a gravitáció miatt a vér a lábak irányába folyik, ezért a test erősen dolgozni kezd, hogy felfelé tolja a vért, hogy az agyba megfelelő mennyiségű oxigén jusson. Ha azonban a test erőfeszítése nem elég hatékony, felálláskor szédülés vérnyomás le fog esni, ami szédülésselelhomályosult látással, esetleg ájulással járhat.

Kerüljük a gyógyszerek használatát, mivel a vérnyomás-emelő gyógyszereknek veszélyes mellékhatásai lehetnek. Igen ritka felálláskor szédülés alkalmazunk noradrelin- vagy ergotaminszármazékokat, vagy nátriumvisszatartást segítő gyógyszereket, ha az életmódbeli változtatások nem hoztak eredményt.

Forrás: WEBBeteg.

terhesség elején alacsony vérnyomás