Depresszió és szorongás, mint kardiovaszkuláris rizikótényező - 2. rész - Dr. Barna István

Szimpatoadrenális hipertónia, Thoughts about beta blockers as anti-hypertensive drugs | Cardiologia Hungarica

Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika, Budapest Summary Beta blockers that may be used effectively in various indications have been available for nearly szimpatoadrenális hipertónia decades. Over the past many years, we have got to know a large number of medicines possessing a beta blocker effect.

Szimpatoadrenális hipertónia

In the meantime, it has also been revealed that these active substances have such other properties selectivity, duration of action, etc. However, the effects of beta blockers szimpatoadrenális hipertónia also influenced szimpatoadrenális hipertónia further factors that are taken into consideration to a lesser extent in everyday practice. Thus, for example genetic polymorphism, hydro- and lipophilicity of beta blockers, hepatic metabolism of lipophilic beta blockers, the level of sympathetic nervous system activity, and the level of associated catecholaminaemia.

Consequently, targeted and effective inhibition of the abnormally increased sympathoadrenal and renin angiotensin aldosterone system, often secondary to hypertension, can be achieved by a wisely selected beta blocker. Az elmúlt sok év alatt nagy számban ismerhettünk meg béta-blokkoló tulajdonsággal bíró készítményeket.

Thoughts about beta blockers as anti-hypertensive drugs - Szimpatoadrenális hipertónia

Időközben az is kiderült, hogy ezek a hatóanyagok olyan egyéb, klinikai hatásaikat, terápiás eredményességüket markánsan befolyásoló tulajdonságokkal szelektivitás, hatástartam stb. A béta-blokkolók által kifejtett hatásokat azonban további, és a mindennapi gyakorlatban kevéssé szem előtt tartott tényező is befolyásolja. Így például a genetikai polimorfizmus, a béta-blokkolók hidro- vagy lipofiliája, a lipofil béta-blokkolók hepatikus metabolizációja, a szimpatikus idegrendszeri aktivitás és ezzel szimpatoadrenális hipertónia a katecholaminaemia mértéke.

Ebből következik, hogy egy bölcsen kiválasztott béta-blokkolóval a hipertónia hátterében gyakran kimutatható kórosan fokozott szimpatoadrenális és renin—angiotenzin—aldoszteron-rendszer aktiváció célzott és eredményes gátlását érhetjük el. Bevezető Közel hat évtizede annak, hogy az orvosok szimpatoadrenális hipertónia a betegek — Sir James Black angol kutató munkásságának eredményeképpen — megismerhették az első béta-blokkolót, a propranololt. Az azóta eltelt évtizedek alatt szimpatoadrenális hipertónia, béta-blokkoló tulajdonsággal rendelkező vegyületet állítottak elő.

A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a készítmények eredményesen alkalmazhatók a szívelégtelenség, az iszkémiás szívbetegség, a miokardiális infarktus, a posztinfarktusos állapot, ritmuszavarok, illetve a migrén kezelésében.

Mindezek mellett hosszú éveken keresztül a béta-blokkolók adásának egyik leg­gyakoribb javallata szimpatoadrenális hipertónia hipertónia volt. Csak szimpatoadrenális hipertónia szimpatoadrenális hipertónia kiadott JNC 7-ben helyezték a diuretikumokat a béta-blokkolók elé 2. A es évek második felében ugyanis megjelentek az első olyan közlemények, amelyek megkérdőjelezték a béta-blokkolóknak, mint antihipertenzív szereknek a terápiás szimpatoadrenális hipertónia.

Neves szakértők szimpatoadrenális hipertónia szerint ugyanis, bár a béta-blokkolók csökkentik a vérnyomást, de nem gátolják meg a koronáriabetegség kialakulását, nem csökkentik a kardiovaszkuláris és összmortalitást 3, 4. Ennek szellemében született ban az Egyesült Szimpatoadrenális hipertónia Nemzeti Egészségügyi Intézetének NICE az állásfoglalása is, miszerint a béta-blokkolók szimpatoadrenális hipertónia kezelésére csak, mint a 4.

Mindezek mellett a további kutatások, retrospektív analízisek sok vonatkozásban a fentieknek ellentmondó következtetésekre jutottak, és azt bizonyították, hogy a béta-blokkolóknak igen is helyük van az antihipertenzív gyógyszerek között. Rávilágítottak arra, hogy a meta­analízisek során utólagosan kiértékelt tanulmányokban többnyire atenolol, elvétve propranolol volt a vizsgált béta-blokkoló.

Alig volt béta-blokkolóra szimpatoadrenális hipertónia monoterápia. Nagyon heterogén volt és többnyire idősekből állt a vizsgált populáció. A legtöbb tanulmányban a meglehetősen rövid hatású atenololt napi egyszer, 50 mg-os dózisban alkalmazták. Továbbá időközben az is kiderült, hogy az atenolol egyéb antihipertenzív szerekkel így pl. Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy a béta-blokkolók, mint antihipertenzív szerek terápiás eredményességét megítélhetjük-e az eddig elvégzett ún.

Hiszen a béta-blokkolók száma meglehetősen nagy, és ezek a szerek a receptor-blokkoló tulajdonságuk mellett számos egyéb képességgel is rendelkeznek. Talán nincs még egy olyan gyógyszercsalád, amelynek reprezentánsai, több vonatkozásban is ilyen markánsan különböznének egymástól. Különböző mértékű a béta és bétareceptorokra kifejtett intrinszik szimpatomimetikus ISAilletve inverz agonista aktivitásuk.

Vannak olyan béta-blokkolók, amelyek az alfa-receptorokat is blokkolják carvedilol, labetalol. Emellett a béta-blokkolók különböznek hatáserősségükben, hatástartamukban, antioxidáns, antiproliferatív, antiapoptotikus, antiaritmiás, szimpatoadrenális hipertónia vazodilatátor képességükben.

Szimpatoadrenális hipertónia, Arteriális hipertónia - Vasculitis

Vannak közöttük zsírban és vannak vízben oldódók. A hipertóniás betegek kezelésének elkezdésére és a terápia fenntartására szimpatoadrenális hipertónia fő gyógyszercsoport javasolt: az ACE-gátlók, az ARB-k, a kalciumantagonisták, a diuretikus hatású szerek és a béta-blokkolók.

Kihangsúlyozva, hogy hipertóniás betegnek béta-blokkolót csak egyéb, a béta-blokkoló alkalmazását egyébként is szükségessé tevő kórfolyamatok — szívelégtelenség, miokardiális infarktus utáni állapot, stabil koronáriabetegség, pitvarfibrilláció — fennállása esetén adjunk 7, 8. Béta-blokkolók hatásmechanizmusa és annak terápiás konzekvenciái Először is fontos azt leszögezni, hogy a bétareceptor-blokkolók kompetitív antagonisták.

Az endogén katecholaminok szimpatoadrenális hipertónia keresztül kifejtett hatásait gátolják.

Szimpatoadrenális hipertónia.

Ebből következik, hogy amennyiben alacsony a szimpatikus tónus a béta-blokkolók hatása is gyenge. Ugyanakkor jelentős katecholaminaemia esetén intenzív lesz a béta-blokkoló hatás. Egy másik — talán kevésbé ismert — tény, hogy a béta-receptorok érzékenységét is erősen befolyásolja a genetikai polimorfizmus.

Vannak szenzitív és kevésbé ingerelhető béta-receptorok. A nagyon szenzitív béta-receptorokat a béta-blokkoló erősen gátolja, míg ennek az ellenkezője is megfigyelhető. Ez a klinikumban azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akiknél a szimpatoadrenális hipertónia feltűnően jól hatnak, és vannak olyanok, akiknél csak csekély hatást láthatunk 9.

Másodlagos hipertónia

Hasonlóképpen jelentős mértékben befolyásolhatja a béta-blokkolók klinikai hatását, hogy az adott vegyület víz- vagy zsíroldékony hidrofil vagy lipofil.

A lipofil béta-blokkolók metoprolol, carvedilol, labetalol stb.

szimpatoadrenális hipertónia magas vérnyomás esetén sós fürdőket vehet

Az pedig genetikusan meghatározott, hogy a májon keresztüli gyógyszer-metabolizmus lassú, közepesen gyors, gyors vagy extrém gyors. Ez azt jelenti, hogy egy adott béta-blokkoló lebontása során szeres különbség is kialakulhat. A lassan metabolizálóknak — a populáció kb.

Az extrém-gyors gyógyszerlebontók a populáció kb. Ez tehát azt jelenti, hogy a zsíroldékony béta-blokkolók a gyorsan szimpatoadrenális hipertónia ineffektívnek tűnhetnek. Nem azért, mert ezek hatástalan szimpatoadrenális hipertónia, hanem azért, mert gyorsan eltűnnek a keringésből. Tovább bonyolítja a helyzetet, és teszi a gyógyszerhatást még kiszámíthatatlanabbá, hogy egy nem-szelektív béta- és alfa-blokkoló tulajdonsággal rendelkező szimpatoadrenális hipertónia hepatikus metabolizációja során nem egyenlő mértékben és nem egyenlő gyorsasággal veszíti el a különböző receptorokat gátló képességét 10, A nebivolol különbözik a többi zsíroldékony béta-blokkolótól abban, hogy antihipertenzív hatása a lassú és a gyors metabolizálók esetében is hasonló, amely független az elért szérumszinttől.

Ennek az a magyarázata, hogy a nebivolol metabolitjai is kifejtik antihipertenzív hatásukat A veséken keresztül ürülnek. Míg a zsíroldékony béta-blokkolók a gyomor-bélrendszerből kiválóan felszívódnak, szimpatoadrenális hipertónia a vízoldékonyak kevésbé.

Szimpatoadrenális hipertónia,

Különösen érvényes ez az atenololra és a nadololra. Az atenolol a vízoldékony béta-blokkolók között a legrövidebb, míg a markánsan frekvenciacsökkentő betaxolol a leghosszabb hatású. Ez utóbbi egyik előnye, hogy kicsi az esélye a gyógyszerbevétel esetleges elmulasztásakor fellépő béta-blokkoló hiánynak.

A bétareceptor-rendszer gátlása, s annak következményei jelentős mértékben függenek a bétaszelektivítás mértékétől. Vannak a nem-szelektíven gátlók 1. Hipertóniával ingázott bétaszelektivitás tekintetében a forgalomban lévő béta-blokkolók között jelentős különbségek fedezhetők fel. Miután béta-receptorok nemcsak a kardiovaszkuláris rendszerben vannak, hanem számos szimpatoadrenális hipertónia szervben is, így érthető, hogy markánsan eltérő összhatást eredményez egy nem szelektíven gátló béta-blokkoló összehasonlítva egy, szimpatoadrenális hipertónia mértékben csak a bétareceptorokat gátló készítménnyel szemben.

szimpatoadrenális hipertónia vitaminok a magas vérnyomás ellen

A béta, illetve bétareceptorok szervezeten belüli megoszlása, illetve ezeknek a receptoroknak a különböző mértékű blokkolása olyan, fiziológiásan szimpatoadrenális hipertónia paramétereket befolyásol eltérően, mint pl. Mindezeknek a gyakorlatban óriási jelentősége van.

Például mindazon hatások, amelyek katecholaminok felszabadulását idézik elő stressz szituációk, hypoglykaemia, egy cigaretta elszívása stb. Az ilyenkor szimpatoadrenális hipertónia katecholaminok ugyanis a béta-receptorokhoz nem tudván kötődni, döntően az alfa-receptorokat izgatva, erős vazokonstrikciót és ez által jelentős vérnyomás-emelkedést idéznek elő A szimpatoadrenális hipertónia, illetve annak mértéke a vérnyomáscsökkentő hatás erősségét is befolyásolja. A kevéssé szelektív atenolol pl.

A bétaszelektivitás mértéke ugyanis meghatározó a vazodilatációt eredményező bétareceptorok ingerelhetőségét illetően. A bétaszelektivitás mellett a vaszkuláris rezisztenciát csökkentő hatású lehet még a kifejezett bétareceptor ISA-tulajdonság pl.

Szimpatoadrenális hipertónia

A bétaszelektivitás mértékének — jól ismerten — egyéb vonatkozásokban is jelentős szerepe lehet. A légúti ellenállás és az alveoláris permeabilitás ugyanis bétareceptor kontroll alatt áll. A nem-szelektív béta-blokkolók propranolol, carvedilol és a mérsékelten szelektív atenolol és metoprolol növeli a légúti ellenállást, bronchokonstrikciót szimpatoadrenális hipertónia.

Ennek következtében fokozódik a légúti ellenállás és akadályba ütközik az alveoláris térben keletkező kóros mennyiségű, pangásos vagy gyulladásos folyadékgyülem kiürítése pl. Szimpatoadrenális hipertónia a kellemetlen mellékhatás nem jelentkezik az alacsony dózisban adagolt, markánsan bétaszelektív bisoprolol alkalmazásakor A szintén jól ismert, kedvezőtlen metabolikus változások szénhidrát, lipid kialakításában is szerepe van a bétareceptor rendszer blokkolásának.

Jól dokumentáltak ezek pl. Mindez elkerülhető a bétaszelektív szimpatoadrenális hipertónia, továbbá ISA-pozitív szer pindolol, nebivolol vagy alfa-blokkoló carvedilol alkalmazásával A hipertónia patofiziológiája röviden és az abból levonható következtetések Az szimpatoadrenális hipertónia szisztolés hipertónia elsősorban az idősebb betegpopulációra jellemző.

szimpatoadrenális hipertónia hogyan maradhat kórházban magas vérnyomás miatt

Patomechanizmusában meg­határozó az ateroszklerózis, s az ezzel járó csökkent vaszkuláris compliance. Az abdominális obezitás a hipertónia mellett gyakran jár együtt emelkedett pulzusfrekvenciával és kb. Mindez pedig visszavezethető az emelkedett szimpatikus idegrendszeri illetve RAAS aktivitásra. Emellett ilyenkor magasabb a vérben és a szövetekben a noradrenalin és az angiotenzin II-szint.

  • 100 alatti vérnyomás
  • Másodlagos hipertónia - citroenrigo.hu
  • Mi a 2 hipertónia kockázata
  • Thoughts about beta blockers as anti-hypertensive drugs Depresszió és szorongás, mint kardiovaszkuláris rizikótényező - 2.
  • A magas vérnyomás kockázati tényezője

Ezeknek a faktoroknak a fokozott aktivitása pedig jól ismert mechanizmusokon keresztül a kardiovaszkuláris rendszer súlyos megbetegedéseihez vezet 18, Antihipertenzív szerként a betegek egyik csoportja captoprilt, a másik atenololt kapott. Az intenzív vérnyomáscsökkentés eredményeképpen a vizsgálat közel 10 éve alatt az elsődleges szimpatoadrenális hipertónia tekintetében szignifikáns javulást dokumentálhattak úgy, hogy a béta-blokkoló terápia eredményesebbnek szimpatoadrenális hipertónia.

A különböző antihipertenzív hatással bíró gyógyszercsaládok szimpatoadrenális hipertónia eredményességét az életkor is befolyásolja.

szimpatoadrenális hipertónia magas vérnyomás kezelés népi gyógymódokkal vélemények

Idős hipertóniás betegpopuláció kezelése során, amennyiben kardiovaszkuláris végpontokat nézünk, a béta-blokkolók — összehasonlítva a diuretikumokkal, RAAS-gátlókkal és Ca-antagonistákkal — kevésbé eredményesek.

Ennek több oka is lehet. Többek között időskorban az ún. A bétareceptorok szenzitivitása is kimutathatóan csökken Kimutatták, hogy míg idős hipertóniás betegek balkamra-hipertrófiáját az atenolol nem képes csökkenteni, addig a fiatal, diasztolés hipertóniájuk miatt kezelésre szoruló betegek esetében a balkamra-hipertrófia csökkentése tekintetében a béta-blokkolók legalább annyira eredményesek, mint pl. A kóros balkamra-hipertrófia bizonyos mértékig ugyanis lehet reverzibilis.

Az pedig erősen valószínű, hogy a hipertrófia kialakításában nemcsak a magas vérnyomás, hanem a bétareceptor stimuláció következtében megemelkedett noradrenalinszint is jelentős szerepet játszik Amennyiben tehát elfogadjuk — és el kell fogadnunk, hiszen rengeteg adat támasztja alá — hogy a fokozott szimpatoadrenális és RAAS-aktivitás komoly szív és érrendszert károsító tényező, akkor logikusnak tűnik, hogy az ezek aktivitását csökkentő gyógyszerek szimpatoadrenális hipertónia helyzetekben előtérbe helyezhetők.

Ennek a két, meghatározó jelentőséggel bíró szabályozó mechanizmusnak a fokozott aktivitása pedig nemritkán kimutatható. Például az egykoron metabolikus szindrómának szimpatoadrenális hipertónia klinikai tünetegyüttes fennállása esetén. Az ún. Mindezek mellett konkrét szervi betegségek pl.

  • Mind a magas vérnyomás szembetegségéről
  • Szimpatoadrenális hipertónia - A farmakológia alapjai | Digitális Tankönyvtár
  • Aki sporttal gyógyította meg a magas vérnyomást
  • Depresszió és szorongás, mint kardiovaszkuláris rizikótényező - 2.
  • A hipertónia kezelése a szülés utáni időszakban

A stressz, az anxietás szimpatoadrenális hipertónia hasonló pszichés megterhelést fokozó tényezők mellett számos egyéb exogén faktor is katecholamin és angiotenzin II-szint növelő. Kevéssé ismert, de például egy szál cigaretta elszívása az adrenalinszintet percen keresztül 3-szorosára növeli. Ahogy azt már a korábbiakban is említettük nem-szelektív béta-blokkoló adásakor a dohányzás hatására a vérnyomás 30 Hgmm-rel is emelkedhet.

A borderline személyiségzavar tünetei - HáziPatika

Mérsékelten szelektív béta-blokkoló adásakor a vérnyomás-emelkedés Hgmm. A jelentős szelektivitást felmutató bisoprolol adásakor pedig nincs érdemi vérnyomás-emelkedés. A vérnyomás emelkedésének ez a mértéke elsősorban a napi 20 cigarettát elszívókra érvényes. Akik még ennél is többet dohányoznak, még magasabb vérnyomás-emelkedésre számíthatnak Következtetések Fentieket összefoglalva elmondható, hogy számos fiziológiásnak és patofiziológiásnak nevezhető helyzetben találkozhatunk a szimpatoadrenális rendszer és a RAAS tartós és fokozott aktivitásával.

Jól ismert az is, hogy nagyon szoros az összefüggés ezeknek a rendszereknek a túlzott aktivitása és a hipertónia kialakulása között.

szimpatoadrenális hipertónia alacsony per vérnyomás

A kardiovaszkuláris rendszert károsító hatásaik pedig jól dokumentáltak. Miután a szervkárosító hatások jelentős része a bétareceptor rendszeren keresztül következik be, így logikusnak tűnik ezekben a patofiziológiai helyzetekben a jelentős bétaszelektivitással bíró készítmények adása.