A féloldalasan magas vérnyomás fenyegetése

Magas diasztolés

Tartalom

  magas diasztolés

  Ilyenkor az első, szisztolés értékre gondolnak, holott dr. Sztancsik Ilonaa KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a második, diasztolés érték emelkedése is gondot okozhat.

  magas diasztolés

  A magas vérnyomás fokozatai és fajtái Általánosságban igaz, hogy a vérnyomás szisztolés értéke és Hgmm között, míg magas diasztolés értéke 60 és 90 Hgmm között tekinthető normálisnak.

  Ez utóbbi meghatározás azonban túl általános, hiszen magas diasztolés Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelvei szerint a magasvérnyomás betegségen belül fokozatokról és fajtákról beszélhetünk. Az alábbi felsorolásban az első számok a szisztolés, a második számok a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők¬. Fiatalabbaknál jóval ritkább ez a jelenség, és az esetek nagy részében a fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás, leegyszerűsítve a nem kezelt stressz okozza.

  magas diasztolés

  Ugyanakkor bármilyen életkorban is tapasztalható, mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen kutatások szerint izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal magas diasztolés a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyeknél, különösen magas diasztolés esetében. A másik változatnál a diasztolés érték magasabb a normálisnál, ami egy jóval nehezebben megfejthető jelenség, nem is magas diasztolés még a pontos oka.

  magas diasztolés

  Sokáig a ritkább előfordulása miatt nem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia, sőt a stroke szempontjából még veszélyesebb is. Egyéni célértékeket kell meghatározni Dr. Sztancsik szerint, ha magas diasztolés is előfordul, hogy bármelyik vérnyomásértékünket magasnak magas diasztolés, nagyon fontos pulmonalis hipertónia prognózisa kivizsgáltatni magunkat.

  magas diasztolés

  Sztancsik Ilona, magas diasztolés KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az optimális esetben életmód orvos által felépített életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények. KardioKözpont Forrás: Kardioközpont.

  magas diasztolés